Jump to content

Hajómodellek világa

-vas-
2012-11-19 10:57:00

Egyesületünk több tagja is meglátogatta a november 17.-én megrendezett ménfőcsanaki modell kiállítást. Köszönjük Németh Antalnak a szíves meghívást!

mod1

Németh Antal meghívásának eleget téve nemcsak egyesületi tagok, hanem az index hajós fórumának topikolói közül is többen ellátogattak szombaton a Bezerédj kastélyba. Szépek voltak a modellek. A KELÉN-t és a VÉRTES oldalkerekes vontatót már ismertük.  Most megcsodálhattuk az épülőfélben lévő DUNAFÖLDVÁR személyhajót, valamint a korábban még nem látott CSONGOR balatoni motoros személyhajót. Németh Antal arra készül, hogy megépítse a SOPRON zuhatagi vontató méretarányos mását is. A víz alatti részek kiszerkesztése már elkészült, készülnek a bordarajzok és a sablonok a hajótest és a csavar alagutak kialakításához. Ha megépül, a hajó kétcsavaros lesz, mint az eredeti, viszont a jobb manőverezhetőség érdekében a kort gyűrűk elhagyására kényszerül majd a modellező. Mint megtudtuk, egy-egy modell elkészítése körülbelül másfél évet vesz igénybe, ám ez alatt a felépítmények, fedélzeti berendezések mind-mind élethű alakot nyernek. A DUNAFÖLDVÁR-nak pl. még a kéményét is le lehet dönteni majd. Szó van arról is, hogy a közeljövőben valamelyik kis modellező szakkörös befejezi  a félbe maradt 301-es típusú vízibuszt.

Örülünk, hogy Németh Antal és a modellező szakkör rendre a magyar kereskedelmi hajózás egykori egységeit ítéli megépítésre méltónak. Jó volt látni ezeket a hajókat, örültünk, hogy ott voltunk!

mod2mod3mod4mod5mod6mod7

mod8

Fotók: A Gőzhajók, hadihajók, hajózás Index Fórum tagjai és a Bezerédj Kastély fotósa.

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page