Jump to content

10 éves Egyesület a 100 éves hajón.

-vas-
2013-12-05 19:55:00

MHE jubileum a Kossuth Múzeumhajón.

Szinte hihetetlen, de Egyesületünk idén 10 éves lett. Úgy gondoltuk, hogy hagyományos évzáró rendezvényünket ezúttal a szintén jubiláló öreg hajón, a KOSSUTH gőzösön tartjuk. Az öreg hölgy amúgy is nagy kedvencünk, számos egyesületi rendezvényt, elnökségi ülést tartottunk már korábban is a fedélzetén. Szeretjük a magyar hajózás hőskorát idéző miliőt, a gőzgép és az oldalkerekek látványát, a termesgőzös helyiségeit, nem is beszélve a kitűnő konyháról, amit mindenkinek csak ajánlani tudunk. 

 

ev01 Az előadások sorát Dr. Balogh Tamás a nyitotta meg, aki bemutatta a 100 éves gőzhajóról szóló, előkészületben lévő könyvét. A színvonalas előadás után mindannyian reméljük, hogy a könyv mielőbb kapható lesz a boltokban, s Tamás további hajók történetét is feldolgozza.

 

ev02 Ezután a „KOSSUTH hajó jelene és jövője” címmel Figler Zoltán beszélt a Vénhajó Étterem terveiről. Egy hajó megítélése szempontjából érthetően konzervatívnak számító hagyományőrző hallgatóság megkönnyebbülve vette tudomásul, hogy a KOSSUTH kapcsán vizionált futurisztikus tervek valójában csak provokatív szándékkal kerültek megemlítésre, a szeretett gőzösből nem lesz spaceship.

 

ev04 Harmadikként Jáky Gábor, a Magyar Hajózásért Egyesület elnöke mesélt az Egyesület elmúlt 10 évéről. Jó volt látni az egyes eseményekről készült, kivetített fotókat, jóleső érzéssel töltött el bennünket, hogy mennyi munka, kaland, izgalom, jókedv köti össze ezt a társaságot.   

 

ev06Az előadások után állófogadás keretében kötetlen beszélgetésre került sor a hajós szakma képviselőivel, a meghívottakkal. A Vénhajó Étterem által készített finomságok gyorsan fogytak, a hangulat kitűnő volt.

 

ev07 Hat órakor az Egyesület tagjai átszálltak a HALÁSZBÁSTYA hajóra, hogy belső körben folytassák az ünneplést. A hajón elfogyasztott vacsora után, az Egyesületben végzett munkájukért kitüntetésben részesült Kádár Zoltán és Kovács Zoltán tagtársunk.

 

ev08 Nem hivatalosan és tudtán kívül, a tagság összebeszélése folytán Jáky Gábor elnök is kapott egy személyes ajándékot.  Mindannyian tudjuk, hogy nélküle ez az Egyesület nem tartana ott, ahol most állunk. Köszönjük Gábor!

 

ev09 Az est fénypontja kétség kívül az a torta volt, melyet Márton Gábor tagtársunk lánya készített, s amely egy közép-dunai vontatóhajót mintázott. Igazi mestermű volt! Még Maha kapitány is ott állt a hídon, s a félhomályban szépen világítottak a pozíció fények.

 

ev11 Nem is akaródzott felvágni, de végül ő is a bontóba végezte, mint annyi társa. Az elnöki vezénylettel végrehajtott aktus szép bordametszeteket eredményezett, s egy-egy szekció elfogyasztása után elégedetten konstatáltuk, hogy nemcsak a dizájn, de a süti is kiváló. Nagy köszönet az ötletgazdának és a készítőknek!

 

ev12 Hajónk Újpestre vitt bennünket, ahol munkahajóink a JÉGTÖRŐ I. és a SOPRON horgonyoznak, ez utóbbi szalonjában tovább folytatódott az este, amit némi folyadék és a váci különítmény sziporkázása tett még vidámabbá.

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page