Jump to content

Beszélgetés-sorozat a magyar hajózás történetéről

2009-10-05 12:00:00

Mészáros Attila tagtársunk kezdeményezésére beszélgetés-sorozat indult „JEGYZETEK A MAGYAR KERESKEDELMI HAJÓZÁS MARGÓJÁRA” avagy hajósok, emberek, anekdoták címmel.

Az első összejövetelre 2009. november 4-én került sor a "Kossuth" gs. étteremhajón.

A Magyar hajózás történetét már hivatalosan megírták többen, több könyvben. Ezek pontos dátumokat, eseményeket tartalmaznak, megismerhető az adott kor és a történelmi háttér. De felmerült bennem a gondolat, hogy ezen események szereplői is emberek, személyes sorsuk nem dátumok és események sorozata, hanem emberi élet, munkával, küzdelemmel, vidámsággal, szomorúsággal. És ahogy az „ördög a részletekben lakozik”, így az elmúlt évtizedek hajózását is csak az élet mindennapjaiban történt eseményein keresztül ismerhetjük meg. - írja Mészáros Attila.

A rendezvényen Dr. Mészáros Balázs egy frappáns és szellemes bevezetőt mondott a hajózás történelmi jelentőségéről, majd Sztankó Attila, az étteremhajó üzemeltetője, hajósgazda felajánlotta, hogy a KOSSUTH múzeumhajó első szalonját megpróbálja hajósklubbá tenni, ahol a hajósok,tengerészek kedvezményes áron fogyasztanak. A hely minden tekintetben alkalmas arra, hogy az aktív és inaktív, illetve a magyar és külföldi hajósok találkozóhelyévé váljon, ahová mindig le lehet ugrani egy sörre, és találkozni lehet kollégákkal. Ezen kívül előre meghatározott és közzétett időpontokban vetítést is fog tartani a Zoltán Alapítvány, melyeken a kezelésében lévő régi hajókkal kapcsolatos történéseket eleveníti fel, illetve a jelenleg Komáromban kezdődő felújítási munkákról számol be. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a hajózás történetének kutatásához nagymértékben hozzátartozik az is, hogy e hivatás egykori gyakorlói mesélhessenek a hajózás múltjáról, ma már nem létező hajózási technikákról, szakmai fogásokról, de leginkább személyes élményeikről, kalandjaikról. A résztvevők felajánlották, hogy birtokukban lévő, fotókat, filmeket is megosztják majd a többiekkel. Természetesen, a sztorizás sem maradt el, a tolóhajózás beindításától, a csempészeten át végül eljutottunk a tanulóvezető kapitányokig és a görbe lábú szakácsnőkhöz is.
Jáky Gábor - Vaskovics Péter tudósítása nyomán

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page