Jump to content

A TATABÁNYA vontató a Balatonra szeretne látogatni

2010-06-01 12:22:00

A TATABÁNYA a tervek szerint felhajózik a Sión a Balatonra, látogatást tesz építése egykori helyén Balatonfüreden, továbbá Badacsony, Balatonfüred és Siófok kikötőjében.

TATABÁNYA vontató 1962-ben épült a Magyar Hajó- és Darugyár Baltonfüredi Gyáregységében. A Balaton magas vízállása miatt a következő hetekben folyamatos lesz a vízeresztés a Sió-csatornán, és ez lehetővé teszi, hogy a hajó a Dunáról a Sión felhajózzon a Balatonra. A TATABÁNYA a tervek szerint látogatást tesz építése egykori helyén Balatonfüreden, továbbá Badacsony, Balatonfüred és Siófok kikötőjében.

Az út tervezett programja:

 • 1. nap: Délutántól hajózás a Budapest-Keselyűs útvonalon (Duna)
 • 2. nap: Egész nap hajózás a Keselyűs - Siófok útvonalon (Sió-csatorna)
 • 3. nap: Délelőtt hatósági szemle Siófokon, délután hajózás Badacsonyba
 • 4. nap: Délelőtt Nyílt nap Badacsonyban; délután Badacsony – Balatonfüred
 • 5. nap: Délelőtt Nyílt Nap Balatonfüreden; Balatonfüred – Siófok; délután Nyílt Nap Siófokon
 • 6. nap: Hajózás Siófok – Keselyűs útvonalon (Sió-csatorna)
 • 7. nap: Keselyűs – Budapest (Duna)

A Nyílt Napokon az érdeklődőket végigvezetjük a hajón, bemutatjuk gépészeti, nautikai berendezéseit, a személyzet ellátására szolgáló helyiségeket. A hajó fedélzetén kis kiállítással mutatjuk be a hajót és történetét, a vontatóhajózást és a balatonfüredi hajóépítés történetét. Az út programját az Egyesület honlapján folyamatosan frissítjük. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

A programmal kapcsolatos frissítések:

2010. június 4.

Az árvizi helyzetre tekintettel a TATABÁNYA június 9-15. között tervezett balatoni útja későbbre tolódik. A Kapos magas vízhozama és a Sió-csatorna alsó szakaszán emiatt kialakult helyzet miatt a Sió-csatorna felső szakaszán jelenleg nem lehetséges a biztonságos hajózáshoz szükséges vízmennyiséget átbocsátani. A hajózási program pontos időpontját a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a június 8-án kezdődő hét elején fogja meghatározni, az időjárás és a vízállások függvényében. A rendelkezésünkre álló jelenlegi adatok szerint a TATABÁNYA várhatóan június 16-án indul Budapestről, és június 18-20. között fog a Balatonon tartózkodni.

Frissítés - 2010. június 21.

Az árvízi helyzet miatt a TATABÁNYA balatoni programja újabb halasztást szenvedett. A jelenleg rendelkezésünkre álló adatok szerint legkorábban június végére várható a Kapos árhullámának levonulása, és csak azután kezdődhet a hajózási program a Sión. Ennek megfelelően a TATABÁNYA programja várhatóan a követezők szerint alakul:

 • Június 30. szerda: Budapest – Sió-torok – Keselyűs
 • Július 1. csütörtök: Keselyűs- Siófok
 • Július 2. péntek: Siófok – Badacsony
 • Július 3. szombat: Badacsony – Balatonfüred
 • Július 4. vasárnap: Balatonfüred – Siófok
 • Július 5. hétfő: Siófok – Keselyűs
 • Július 6. kedd: Keselyűs – Budapest.

Az árvíz miatt a tervezett programban elképzelhetőek még további változások is. Ezekről igyekszünk a honlapon azonnal tájékoztatást adni.

Frissítés - 2010. június 22.

A súlyos árvízi helyzet miatt sajnos nincs mód arra, hogy a TATABÁNYA vontató a június 21-én közzétett menetterv szerint június 30. és július 6. között a Balatonra felhajózzon. A programról nem mondtunk le; a megvalósítás időpontja az árvízi helyzet függvénye. Az új híreket a honlapon azonnal frissíteni fogjuk.

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page