Jump to content

Az Adria Magyar Tengerhajózási Részvénytársaságra emlékeztünk.

2013-03-15 13:00:00

A Magyar Hajózásért Egyesület és a HMDK helyi szervezete emléktáblát avatott Fiumében.

A tábla az Adria Magyar Tengerhajózási Részvénytársaságnak állít emléket. A társaság ugyan 1891. december 21.-én alakult meg Budapesten, de a magyar kormány 1882. január 31.-én kötött tíz évre szerződést az új társasággal, mely lehetővé tette, hogy a cég hajói rendszeres járatokat tarthassanak fenn több brit, francia és más nyugat-európai kikötő és Fiume között. Ez év januárjában futott ki a társaság tulajdonában lévő első hajó és tulajdonképpen innen datálható az önálló magyar tengerhajózás alapját képező vállalat létrejötte.  1891-től a Magyar Állam az Osztrák Lloyd segélyezését megszűntette és azt részben a magyar Adria Rt támogatására fordította. A társaság ettől kezdve használhatta a „magyar királyi” jelzőt. A hajóstársaság időközben kiterjesztette tevékenységét a Földközi-tenger nyugati medencéjére, az észak-afrikai kikötőkre, valamint dél-amerikai járatokat is indított. A háború előtti utolsó békeévben a magyar Adria részvénytársaságnak már 34 nagy tengerjáró hajója járta a világ-tengereket.

rijeka5

Maga az épület - amit a társaság neve után mind a mai napig Adria Palotának hívnak - méreteivel uralja a kikötő képét és fogadja az elé befutó hajókat. Freund Vilmos építette 1897-ben és a magyar vállalat üzemigazgatósága volt 1920-ig. Az épület ma is hasonló funkciót tölt be, és egy horvát hajózási társaság, a Jadrolinija székhelye.

rijeka4

A Magyar Hajózásért Egyesület összefogva a fiumei magyarok szervezetével másfél évi szervező munka után avathatott  háromnyelvű emléktáblát a fiumei Adria Palota falán. A táblát hivatalosan a városi önkormányzat elnöke Dorotea Pešić Bukovac, és a Magyar Hajózásért Egyesület elnöke Jáky Gábor leplezte le.

rijeka1

Külön köszönet illeti Horváth József tagtársunkat, aki által kapcsolatot találtunk a helyi magyarokhoz és így elindulhattak az előkészületek. Valamint a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Tengermelléki Szervezetének vezetőjének, Viola Évának is külön köszönettel tartozunk, aki az ügy mellé állt és sokszor hosszas utánajárást és ügyintézést igénylő hivatali apparátusnál (ezért csúszott át az avatás 2013-ra) kijárta az engedélyek beszerzését és a tábla elkészíttetésében is nagy segítségünkre volt.

rijeka6

Számunkra az ide nemzeti ünnep felejthetetlen marad.

M.H.E.

Beszámoló az eseményról Rijeka város honlapján itt!

Pokorny Attila tagtársunk által készített videók itt!

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page