Jump to content

Pásztor Laci bácsira emlékezünk

szigetmonostor.hu
2015-01-23 09:15:00

Elhunyt a Szigetmonostor és Szentendre közötti rév üzemeltetője, tulajdonosa.

 

pasztor1

 

Pásztor Laci bácsira emlékezve - Molnár Zsolt szigetmonostori polgármester írása

Szigetmonostor és Szentendre belvárosa közötti dunai átkelő a „Pásztor” rév tulajdonos üzemeltetője Pásztor László, 2015. január 6-án elhunyt. „Pásztor Laci bácsi” 2014. október 12-én töltötte be a 70. életévét, neve már összeforrt a településsel, noha szentendrei lakos volt, mint ahogy mindig is mondta ő maga is, Szigetmonostorhoz érezte közelebb magát.

Az 1980-as évek elejétől a több mint 30 éve állt a település szolgálatában. A gyermekek iránti szeretete okán az iskolai, óvodai csoportokat ingyen szállította. 2013-ban a település Szigetmonostorért emlékplakett díjjal tüntette ki. Ez a díj, a díszpolgári cím után, a település második legrangosabb kitüntetése.

Már családi öröksége is a folyóhoz köti, mivel édesapja hidász volt. A vízhez való ragaszkodása talán innen eredeztethető. Az első volt, aki az 1980-as évek elején saját tulajdonba vett és saját maga üzemeltetett dunai átkelőt. A nevéhez köthető rév fogalommá vált. Nincs a faluban, de a térségben sem, aki ne ismerné, akinek valamilyen jó emléke ne fűződne hozzá. A legnagyobb árvizek idején is vele lehetett legtovább átkelni a Dunán. Volt olyan időszak, amikor (a gödivel együtt) két átkelőt üzemeltetett.

A nevével fémjelzett rév több filmben, és híradásban szerepelt, pozitív képet alakítva ki a dunai átkelésről. Ő nem csak tulajdonos, hanem üzemeltető, aktív hajós is volt.

Munkája elismeréseként 2012-ben a Nagy Révész díj kitüntetetésben is részesült. A településsel összefonódó minden generációra kiterjedő jó kapcsolata, az önzetlen segítőkészsége, a falu kiemelten fontos célja: a közlekedési lehetőségek széleskörű biztosítása, egyik fontos állomása megjelenítőjeként, nagyra értékelve életművét, munkásságát, a faluért végzett szolgálatát Szigetmonostor Község Önkormányzata Pásztor László révészt saját halottjának tekinti.

pasztor2Fotó: Kosztolicz Péter

Az eredeti cikk itt érhető el!

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page