Jump to content

Szentesi kapitány a Victor Hugo élén

delmagyar.hu
2015-06-15 08:55:00

A Croisi által üzemeltetett luxushajó szerdán kötött ki Szegeden

Szentesi kapitánya van a francia Croisi Europe által üzemeltett Victor Hugo luxushajónak, amely szerdán a Foka Ökokikötőben kötött ki Szegeden. A vendégek távollétét kihasználva a kapitány, Szanyi Zoltán körbevezette lapunk munkatársait a hajón.

vh1

Szegeden, a Foka Ökokikötőben kötött ki szerda délelőtt a francia Croisi Europe által üzemeltett Victor Hugo nemzetközi luxushajójárat. A hatalmas hajó Újvidék érintésével Kanizsáról érkezett. Az utasok – angol nyugdíjasok – rövid útlevélvizsgálat után busszal indultak városnézésre. A vendégek távollétét kihasználva a hajó szentesi kapitánya, Szanyi Zoltán vezetett körbe a luxushajón.

A szentesi hajóskapitány 2004 óta járja a vizet a Victor Hugóval. – 18 évesen bevonultam, 1991 óta hajózok, akkor szereltem le. Hajósinasként kezdtem, majd megmásztam a ranglétrát – mesélte a 44 éves kapitány, akinek 22 éves fia szintén a Croisi Europe-nak dolgozik. Egy másik luxushajón szakács. Magyarországon hiába dolgozott, nem keresett eleget, ezért ő is követte édesapját, és vízre szállt. A család kéthavonta két hetet tud együtt tölteni. A kapitány arra már nem is emlékszik, mikor voltak utoljára együtt karácsonykor vagy szilveszterkor.

vh3 

Furcsa volt, hogy a francia felségjelzésű hajón szinte minden alkalmazott magyar, sőt az egyik mauritiusi származású kollégájuk is magyarul beszélt. Szanyi Zoltán elmondta, az 1976-ban alapított francia családi cég 1200 alkalmazottjából legalább 800 magyar. Mindannyian jól beszélnek franciául, angolul és németül. A 62 utast 23 fős személyzet szolgálja ki.

vh2

A bárban kezdtünk beszélgetni, majd megnéztünk egy üres kabint. Minden kabin légkondicionált, vécével, tusolóval, lapos képernyős televízióval felszerelt.

vh3

Jack és felesége, Margaret Harouni Londonból érkeztek. Azt mondták, minden percét élvezik a hajókirándulásnak. Budapestről indultak, jártak Mohácson, Pécsett, majd Bezdánnál lépték át a magyar–szerb határt. Szegeden délelőtt a zsinagógát és a dómot nézték meg, ebédre visszatértek a hajóra, majd délután szabadprogramon vettek részt. A londoni házaspár fontosnak tartotta elmondani, hogy mindketten Arsenal-rajongók. Ha már hírességekről esett szó, megemlítették, hogy néhány hónapja a legendás Baker Street egyik éttermében látták Jeremy Clarksont, a BBC nemrég kirúgott sztárműsorvezetőjét. Szegedet késő délután hagyta el a luxushajó Csongrád felé, ahonnan ma délelőtt ópusztaszeri kirándulásra indulnak. Az utazás hátralévő részében Tiszafüred, a Tisza-tó és Tokaj az úti cél.

A Victor Hugo luxushajón 2004 óta járja a vizeket a szentesi kapitány, Szanyi Zoltán.

Fotó: Schmidt Andrea

 

Bár, táncparkett és napozóterasz: A Victor Hugo, a Croisi Europe legkisebb hajója 82,5 méter hosszú, 9,5 méter széles. Három, egyenként 350 lóerős motor hajtja. 2000-ben épült, 2010- ben újrabútorozták. 49 kabinjában összesen száz vendég utazhat luxuskörülmények között. Van benne bár, táncparkett, étterem és napozóterasz. Az angol vendégek a kilenc napos, all inclusive kirándulásért 2500 eurót fizettek.

vh6

 

Az eredeti cikk ITT érhető el!

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page