Jump to content

Véget ért a 170. balatoni hajózási szezon

Látits Miklós - Kádár Zoltán
2016-10-23 21:31:00

Idén az ünnepi hétvégén, október 23.-án közlekedtek utoljára a menetrend szerinti személyhajók a Balatonon.

Bár az őszi szezon már október 2-án véget ért, egészen mostanáig hétvégéken tovább közlekedtek a menetrendi személyhajók a Fonyód-Badacsony és a Siófok-Balatonfüred-Tihany vonalakon, és a sétahajó járatok is kifutottak. Október 23.-án Balatonfüreden a SZÁNTÓD és a LELLE, Badacsonyban a SZIGLIGET és a KESZTHELY motorosok búcsúztak a lemenő nap fényében a balatoni hajózás megindulásának 170. évfordulójának jubileumi évétől. Az idén már csak a komp jár menetrend szerint a Balatonon egészen a tó befagyásáig. Aki még hajózni szeretne, annak erre már csak a siófoki Halloween programhajóval és a tihanyi gardafesztiválra induló különhajóval lesz az idén lehetősége.

A LELLE balatonfüredi búcsúköre után a Tihany felé távozik

Szép balatoni hagyomány, hogy a menetrendi szezon végén a hajók – búcsúzásképpen a kikötőktől, a parti személyzettől és az utazóközönségtől – virágot kapnak. A vezérpálcán elhelyezett csokorral a hajó – hosszú kürtszóval – tiszteletkört tesz a kikötő előtt, mielőtt elindul szezonzáró útjára.

Sajnálatos módon, ahogy egyéb hagyományok – melyek a személyzet számára ünnepélyessé, az utazóközönségnek pedig érdekessé teszik a hajózást – az idényzáró búcsúzás is kezd kikopni a gyakorlatból. A Magyar Hajózásért Egyesület Balatoni Tagozatának éppen a helyszínen tartózkodó tagjai (az egyesület célkitűzéseit komolyan véve) a maga lehetőségei szerint készültek a 2016. évi utolsó menetrendi Badacsony-Fonyód járatot teljesítő KESZTHELY ms méltó badacsonyi búcsúztatására. Nemzeti ünnep lévén a bezárt üzletek helyett a városi környezetben beszerezhető alapanyagokból igyekeztek méltó csokrot összeállítani, melyet a hajó személyzetének és a Balatoni Tagozat tagja a fonyódi kikötőben helyeztek el a vezérpálcán. Ezt követően a badacsonyi búcsúkör sem maradhatott el.

Az MHE szolgálaton kívüli és a BHZRT szolgálatban lévő matróza virágcsokrot helyez el a KESZTHELY motoros vezérpálcáján Fonyód és Badacsony között

Örvendetes volna, ha a menetrendi idényt követő búcsú (akárcsak a lobogózás, vagy az ünnepnapi lobogódísz) gyakorlata a továbbiakban is növelné a balatoni hajózás élményét az utazóközönség és a hajóbarátok számára.

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Gönyü 195
Budapest 366
Dunaföldvár 173
Mohács 535
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 470
Tiszalök-alsó 174
Kisköre-alsó 324
Szeged 257
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 98
Top of Page