Jump to content

Rajzfilm a magyar hajó tragédiájáról

origo.hu
2016-11-09 17:02:00

75 éve futott aknára, és süllyedt el az Ungvár Duna-tengerjáró

Áprily Zoltán nem hagyja, hogy a magyar hadtörténet kevésbé ismert tragédiája, az Ungvár elsüllyedése feledésbe merüljön, és ehhez merőben szokatlan formát választott. A rendező gyönyörűen megrajzolt, feszültséggel teli képsorokkal tisztelgett tengerész nagyapja előtt, aki öt másik társával együtt túlélte a katasztrófát. A hajó 1941. november 9-én futott aknára a Fekete-tengeren, a 75. évforduló alkalmából most két napig online elérhetővé tették a rajzfilmet. Ne szalassza el a lehetőséget, a vörös szemű náci tisztek a film vége után is még sokáig kísérteni fogják.

Áprily Zoltán rendező régi álma teljesült azzal, hogy elkészült a tengerész nagyapja csodával határos megmenekülését feldolgozó Ungvár című animációs rövidfilmje. A cím nem a kárpátaljai várost jelöli, hanem az Ungvár nevű Duna-tenger járó hajót, amelyet 1941-ben fegyverekkel és benzinnel pakoltak meg a német szövetségesek, és amelyen Áprily nagyapja pincérként teljesített szolgálatot.

ung1

Az Ungvár ugyan magyar felségjelzéssel futott ki a kikötőből, de a hajót bérbe adták a németeknek, akik a keleti frontra akarták eljuttatni a rakományt a Fekete-tengeren keresztül. A hajó konvojban szelte át a tengert, és három aknaszedő ment előtte, de a tragédiát így sem lehetett elkerülni.

Az első felrobbant aknától a hajó középen felnyílt, és lassan süllyedni kezdett. A második robbanás már a hajótól távolodva, a mentőcsónakban érte Áprily nagyapját, Hermely Jánost. Az Ungvár darabokra esett szét, a mellette lévő két gyorsnaszád is elsüllyedt, és a mentőcsónakot is a levegőbe röpítette.

„És én nem tudom, hogy történt, csak arra emlékszem, hogy a víz alatt tértem magamhoz, és akkor gondolkoztam, hogy most mi van. Feljöttem, és a fejemet beleütöttem a felfordult mentőcsónak ülésébe. Eldobott bennünket a robbanás vagy kétszáz méterre. Láttam, hogy a két torpedórombolónak áll ki az orra a vízből. Az Ungvár pedig ég, vagyis ég a benzin a víz felszínén” – emlékezett vissza Hermely János. 

ung2

A hajón negyvennégy fő tartózkodott, ebből hatan élték túl a katasztrófát. Áprily Zoltán két túlélő elbeszélésére alapozva rekonstruálta az Ungvár utolsó útját. Eredetileg dokumentumfilmben akarta megörökíteni nagyapja történetét, 2004-ben el is kezdett dolgozni rajta, majd három éve vette elő megint, de most már a téma látványossága miatt egy animációs filmmel akart tisztelegni tengerész felmenője előtt.

„A történet léptéke, a hajók, a robbanások aligha lehetnének más módon reprodukálhatóak, legfeljebb hatalmas költségek árán. Az animáció segítségével elképzelhetővé válik az elképzelhetetlen, felidézhetővé lesznek az emlékek, amelyeket csak a túlélők tapasztaltak meg személyesen” – mondta a rendező. 

ung3

Baranyai András grafikus képregénybe illő rajzainak köszönhetően nem csupán a pincérként szolgáló főhős munkás mindennapjai és álmai elevenednek meg, de a tengeren ringó aknákkal, a szem nélküli náci katonák és a vörös szemekkel ördöginek ábrázolt tisztek feltűnésével a feszültség is állandósul a filmben. Tovább most már nem húzom az időt, az alábbi videót elindítva nézheti meg az Ungvár című rajzfilmet

Áprily Zoltán az ELTE filmtörténet és filmelmélet szakán végzett, majd reklámfilmeken dolgozott rendezőasszisztensként. Hét éven át csinálta a Daazo rövidfilmes portált Deák Dániellel, és a Friss Hús rövidfilmes fesztivál létrehozásában is oroszlánrészt vállalt. A Daazo elhagyása után vette elő megint nagyapja történetét, három éve pályázott az Ungvár filmtervével a Magyar Média Mecenatúrához, ahol nyolcmillió forint támogatást ítéltek meg neki. 

Az Ungvár világpremierjét a bristoli Encounters filmfesztiválon tartották szeptemberben, illetve egyszer egy kései időpontban levetítették a Petőfi TV-ben. Ne szalassza el ezt a lehetőséget, ki tudja, mikor válik ismét elérhetővé Áprily szemnek tetszetős, érzelmileg felkavaró rajzfilmje.

ung4

Az eredeti cikk ITT érhető el!

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page