Jump to content

A Sugón kell a jégtörés

baja.hu
2017-01-10 09:07:00

A jégtörő flotta már kinn, a Türr-kilátónál állomásozik

A Duna hazai szakaszán is elindult a jégzajlás, Esztergomnál 70, míg Mohácsnál 50%-os volt ma (január 9-én, hétfőn) reggel.

baja1

Baján jégtörő hajó (ROZMÁR) törte a jeget a Sugón a Dunáig vezető hajóúton vasárnap délelőtt. Időnként tolatva szerzett lendületet a továbbhaladáshoz a Türr-torkolat felől a Nagy-Pandúr-szigeti kikötőbe tartva. A jégtörők továbbra is a Dunán állomásoznak, bevetésre készen, hiszen elsőfokú készültség van érvényben. Hárman látják el a szolgálatot 24 órában, hogy bármikor el tudjanak indulni a kikötőből. Konyár Zoltán (Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság folyami szakaszmérnöksége) korábban elmondta: a hajók általában köteléket, hajópárt alkotnak, így sokkal hatékonyabban tudják törni a jeget. Ráadásul egymást is tudják segíteni, ha szükséges. „A jégtörés ott szükséges, ahol jégmegállásra hajlamos helyeket tartunk nyilván. Célja, hogy a jég lehetőség szerint ne zárja el a mederszakaszt, ne keletkezzenek jégdugók, így ne okozzanak árvízi veszélyt.” A bajai szakaszon ma reggel 1,3 fokos volt a víz.

baja2

A továbbra is alacsony a vízállás, a bajai szakaszon 200 centi alatt mozgó Duna egyelőre nem jegesedik. Bajánál ma (január 4-én, szerdán) reggel 2 fokot mértek. Parti jég csak a Sió-torkolatnál jelent meg a folyó hazai szakaszán. A jégtörők a Türr-kilátónál állomásoznak.

baja3

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page