Jump to content

Hazatér a JÉGTÖRŐ XI.-es és a VI.-os.

Országos Műszaki Irányító Törzs
2017-01-31 14:27:00

A SZÉCHÉNYI és a VII.-es tovább dolgozik

omit2

A Jégtörő XI. és Jégtörő VI. hajópár a mai napon elhagyja a közös érdekeltségű dályai szorost, hiszen a hőmérsékleti előrejelzés alapján ezen a területen is felmelegedés várható, így előreláthatólag a megnyitott csatorna állapota a most következő időszakban nem változik. A hajók melegen tartása folyamatos marad, a legénység a bajai kikötőben átnézi a hajókat, a kisebb műszaki hibákat kijavítják. Amennyiben a szerb fél kéri, akkor a XI- es jégtörő, amely döngölő funkcióval is rendelkezik, készen áll egy esetleges újabb bevetésre Újvidék alatt.

omit 3

A Jégtörő VII. és a Széchenyi továbbra is a Belgrád feletti Duna szakaszon küzd a jéggel.

A hajópár feladata a mai napon az álló jég megbontása az 1170-es és az 1200-as folyam kilométer között. A cél pedig az, hogy biztosítsák a szakasz átjárhatóságát. A jégtorlódás megbontását ma is a torlasz alvízi szélétől kezdték meg és továbbra is nehéz körülmények között dolgoznak, a nap nagy részében döngölő üzemmódban.

A hajók minden esetben a fedélzeten tartózkodó szerb műszaki összekötővel egyeztetve, ütemezetten végzik tevékenységüket, elkerülve az alsó szakaszok jégbeállását. A hajók kijelölt állomáshelye Belgrád.

omit4

Az Országos Műszaki Irányító Törzs a hajók jégtörési tevékenységét az aktuális jég- és nautikai viszonyoknak, valamint más, a munkavégzést befolyásoló környezeti körülményeknek a figyelembevételével folyamatosan végzett helyzetelemzés eredményének megfelelően határozza meg.

omit5

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page