Jump to content

Sikerült végre kivontatni a partra a tiszacsegei kompot

MTI
2017-02-17 09:21:00

Az úszóművet hétfőn ragadta el a Tiszán a jeges ár

A komp körülbelül 40 kilométerre az állomáshelyétől feneklett meg szerdán, csütörtökön pedig egy jégtörő hajót küldtek érte.

t2

A komp szerdán Tiszafürednél a 33-as út hídjánál, majd az éjszaka folyamán a jégfolyam közepén Tiszaörvénynél tűnt fel. Csütörtök délelőtt a tiszaderzsi szűkületnél állt meg. Az árhullám végül Dinnyéshát közelébe, a Tisza jobb parti övzátonyra sodorta. Csütörtökön késő délután a JÉGVIRÁG VIII. miután végzett a vízlépcsőnél végzett feladatával kiszabadította és elvontatta a kiskörei téli kikötőbe, ahol most is állomásozik.

t3

A komp kimentése köszönhető annak is, hogy a Kötivizig szerdán duzzasztással megemelte a vízszintet, így 24 óráig sikerült helyben tartani a felső folyószakaszról érkező torlaszt Tiszaderzs magasságában. Ennek egy része 3 hektáron befordult a tározó területére. A jégtömegben nagy mennyiségű elszabadult úszómű és roncs volt található. A torlasz megindult és tovább apadt, így a medencébe kiúszott jégtömeg és vele együtt a komp is visszasodródhatott a főmederbe.

t4

A duzzasztást csütörtök reggel a Kötivizig megszüntette. Az igazgatóság fokozott figyelőszolgálattal követi a jég vonulását a Kisköre alatti szakaszokon is - közölte az MTI.

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page