Jump to content

95 éve történt

-vas-
2017-03-19 16:54:00

A Radvány gőzös süllyedése és kiemelése.

Nemrégiben érdekes fotó került elő a Fortepan oldalról: a félig elsüllyedt RADVÁNY gőzös képe.

rad1A Fortepan-on fellelt fotó

Némi kutatómunka után sikerült kideríteni a részleteket:

A Radvány gőzöst az Országos Faértékesítő Hivatal szolgálatában 1922. év januárjában hirtelen támadt fagy Baja fölött 12 km. távolságban a grébeci Dunaágban érte és itt áttelelt. Március elején a Dunán növekvő árral megindult a jégzajlás, nagy mennyiségű jég tódult a grébeci Dunaágba is; ugyanakkor valahol Baja felett a mederben jégtorlasz keletkezhetett, mert a grébeci ágban a víz pár óra alatt annyira megnőtt, hogy a középvízi természetes partot átlépte és a Radvány telelő helyén a térszínt mintegy 2 m. magasságban jeges árvíz borította. A jégzajlás óriási ereje a Radvány parti kitámasztó fáit eltörte, a hajót a mederből kitolta az ártérre, amely azon a helyen kiirtott erdőterület volt. Az árvíz, amilyen gyorsan jött, épp oly gyorsan, pár óra alatt le is apadt, úgy hogy a hajó személyzetének a zajló jégtáblák miatt a legnagyobb erőfeszítéssel sem sikerült a hajót a mederbe visszavinni és a hajó az árvíz levonulása után a partéltől mintegy 6 -8 m. távolságra leült. (2. kép.) A hajó vízrebocsátásához nyomban hozzáláttak és a Dunaág túlsó partjáról igyekeztek a hajót a mederbe visszahúzni, mielőtt ez sikerült volna, az átfagyott és átnedvesedett omlós part a hajó súlya alatt beomlott és a Radvány  - elszakítva a part felőli kikötéséhez alkalmazott drótköteleket - lezuhant, a víz a fedélzetnyílásokon keresztül a hajóteret elárasztotta és így a Radvány, anélkül, hogy testének bármilyen sérülése történt volna, 1922  március 7-én elsüllyedt.

rad2

rad6Ma már szinte hihetetlen, hogy ide be lehetett valamikor hajózni. Ezen az 1940-es légi felvételen azonban látszik, hogy akkor még jóval nyitotabb volt a torok. A torkolattól kb. 4 km-re süllyedt el a Radvány.

A Vízügyi közlemények 1923-as számában közölt cikket az eseményről Szilágyi Gyula, ami az alábbi linkre kattintva olvasható:

A Radvány gőzös kiemelésének leírása.


rad4A Radvány gőzös kiemelésének helyzetrajza

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page