Jump to content

Várhatóan nem leharcolt matuzsálemet, hanem teljesen új turistahajót vásárol Mohács.

hirstart.hu
2017-07-28 14:54:00

Több mint háromszázmillió forintot fordíthat Mohács és Pélmonostor közösen turisztikai fejlesztésekre

umA kép illusztráció, nem ilyen lesz az új hajó!

Várhatóan nem leharcolt matuzsálemet, hanem teljesen új turistahajót vásárol Mohács.

Több mint háromszázmillió forintot fordíthat Mohács és Pélmonostor közösen turisztikai fejlesztésekre, egy a határon átnyúló, sikeres pályázatnak köszönhetően. Turistahajó vásárlására százmillió forint jut Mohács részére a keretből, ám ennyiből csak öreg hajót lehetne venni. Egy új vízi jármű ennél jóval drágább, de a képviselő-testület döntése értelmében vállalják a pluszkiadást.

A projekt összköltsége mintegy egymillió euró (313 millió forint), aminek nagyjából a felét Mohácson, felét pedig a horvát oldalon megvalósuló fejlesztésekre költhetnek.

A támogatás odaítéléséről a közelmúltban született meg a döntés, Mohács a pályázattal elnyert közel 539 ezer euróhoz hazai forrásból 63,4 ezer eurót kap, míg 31,7 ezer euró önrészt vállalva szerezheti be az ötvenfős turista kishajót, illetve költhet kerékpárutakra.

A turistahajó beszerzése régóta szerepel az önkormányzat tervei között, hisz ezáltal a Duna adottságait, természeti szépségét kiaknázva még színesebb programokat tudnának kínálni a városba érkező vendégek számára.

Amint az az egyik, a közelmúltban tartott képviselő-testületi ülésen elhangzott, a hajó megvásárlására mintegy százmillió forint áll rendelkezésre, ám ez úgy tűnik, hogy kevés lesz.

Szekó József, Mohács polgármestere kifejtette, tájékozódtak a piacon, s ennyiért 50-70 év körüli hajókat lehet venni, amelyek felújítása ugyancsak tetemes kiadással járna.

Úgy vélte, új hajó építtetése az igazi megoldás, ez azonban legkevesebb 160-170 millió forintba kerül, vagyis több, mint amennyi a pályázat révén rendelkezésre áll. A képviselők döntése értelmében a plusz kiadást állja az önkormányzat.

A kerékpáros közlekedés feltételeit elősegítő beruházás keretében egyebek mellett az Eszéki út - Temető utca kereszteződésétől és az Eszéki út - Íjász utca találkozásáig kétirányú kerékpárút épül, a távolsági autóbusz végállomáson 40 kerékpár elhelyezésére alkalmas tároló létesül, továbbá elkészülnek az előkészítő, tervező munkái a Sátorhelyet Udvarral összekötő kerékpárútnak.

Pélmonostor önkormányzata kerékpárutat épít az E73-as út mentén, a biciklisek számára egy szervizpontot létesít, valamint a pélmonostori katolikus templomtól Kiskőszegig, majd onnan az udvari határátkelőig kerékpárutat tábláz ki.

A tervezett fejlesztések megvalósításának határideje 2018. november vége.

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page