Jump to content

Baleset történt a bősi vízi erőmű felvíz csatornájában.

-vas-
2012-09-13 08:38:00

A Michaela tolóhajó által tolt kötelék nekiütközött a felvízcsatorna betonfalának.

Peter Žiga környezetvédelmi miniszter közlése szerint az ütközés nem rongálta meg az erőmű statikáját, csupán a betonfelületekben okozott kisebb kárt. A balesetre valószínűleg a kapitány figyelmetlensége miatt került sor. A helyszínt búvárok segítségével vizsgálták át, akik megerősítették, a mélyben sem történt sérülés. A javításra alacsony vízállás mellett kerül majd sor, ezért a zsilipet le kell zárni.

buvar_duna

A javítás idejére nem engednek vizet a Dunába. Emiatt a folyó vízszintje jelentősen lecsökken és az alacsony vízállás miatt a budapesti BKV hajójáratok nem tudnak kikötni a Népfürdő utca, a Meder utca, az Árpád út és az Óbudai-sziget kikötőben, emellett várhatóan a Szent Gellért téri kikötőben sem. Mindezért az intézkedés visszavonásáig a D11-es hajójáratok nem járnak, helyettük a D12-es vonalon közlekednek a hajók sűrűbben, a D11 indulási időpontjaiban is.

Az alacsony vízállás miatt az Újpest, Árpád út és Meder utca állomásokat a hajójáratok nem érintik, az utasok a hajójáratok helyett az Árpád útnál az Újpest-Városkapu, míg a Meder utcánál a közeli Gyöngyösi utca állomáson az M3-as metrót választhatják a hajók helyett. A D12-es és a D13-as hajójáratok nem érintik a Meder utca, az Óbudai-sziget és a Népfürdő utca (Árpád híd) kikötőket.

A hajójáratok a Duna vízszintjének megfelelő mértékű emelkedéséig közlekednek így.

Forrás: TARS és BKK

BKV

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page