Jump to content

Hadihajós éleslövészet a nullponti lőtéren

Honvédelem
2012-09-13 20:50:00

Harcászati szintű éleslövészetet hajtott végre a 2012-es Iron Cat gyakorlaton részt vevő magyar−szerb hadihajós állomány szeptember 13-án, csütörtökön a nullponti lőtéren.

A gyakorlaton a magyar−szerb közös alegységek feladata volt, hogy a PAV-1 és PAV-4 légvédelmi gépágyúkkal leküzdjék a földi és légi célokat, ezáltal fejlesszék a szerb és a magyar hadihajósok szakmai felkészültségét és hatékonyságát.


Ahogy már korábban megírtuk, az Iron Cat 2012 magyar−szerb közös légvédelmi éles lőgyakorlat szeptember 5-én kezdődött meg. Ekkor huszonkét szerb katona érkezett az újpesti hadikikötőbe, akik huszonhat magyar bajtársukkal elméleti és gyakorlati képzésen vettek részt a hadikikötőben, majd a nullponti lőtéren.

A viharos időben végrehajtott gyakorlatot magyar részről Huszár János dandártábornok, az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke, szerb részről pedig Milan Mojsilovic vezérőrnagy, a szerb szárazföldi csapatok parancsnoka is megtekintette.

A kiváló végrehajtás után Huszár János dandártábornok elismerően szólt az alegységek együttműködéséről, mint mondta: ezek nem túl nagy költségvetésű gyakorlatok, mégis hasznosak, mert azt a célt szolgálják, hogy a két ország katonái − és ezáltal a két nemzet − között között nőjön a bizalom és az együttműködés. A dandártábornok utalt a tavalyi, titeli vízi lőtéren végrehajtott gyakorlatra, amelyen mindkét nemzet hadihajósai hasznos tapasztalatokat szereztek egymástól.Milan Mojsilovic vezérőrnagy szintén megelégedettségét fejezte ki. Úgy véli, a magyar−szerb együttműködés egy kiváló alap, amire a jövőben bizalommal lehet építeni. Noha a két hadsereg állománya más nyelvet beszél, az együttműködési feladatok során egy nyelvet beszélnek. A vezérőrnagy végezetül megköszönte a magyar félnek, hogy megteremtette a feltételeket a gyakorlat végrehajtásához.

Az első Iron Cat gyakorlatot 2011 szeptemberében hajtották végre a szerbiai Titel városának határában, a Tiszán kialakított vízi lőtéren. A magyar hadihajós katonák itt először lőhettek éles lőszerekkel a vízről, hazánkban ugyanis csak szárazföldi körülmények között van lehetőségük lőgyakorlatokat végrehajtani. A mostani gyakorlaton a szerb katonák lőttek először szárazföldi körülmények között.

Szöveg: Antal Ferenc - honvédelem.hu
Fotók: Galovtsik Gábor

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page