Jump to content

Kiemelik és elbontják a DYJE roncsát.

2012-06-14 21:12:00

Gyakorlatilag bizonyos, hogy a DYJE vízibuszt (exFÖLDVÁR exLEÁNYFALU) szándékosan gyújtották fel. A tűzben a hajó teljesen kiégett és selejtezni kell.

Lemezek csikorgása, sziszegő lángvágó fáklyájának hangja, kalapácsütések. Ilyen jelenetek kísérték tegnap a vízibusz utolsó pillanatait, mondja a vízibuszt üzemeltető üzletember, Martin Balik a vranovi gátnál. A huszonhat méter hosszú hajó, amely csak nemrég kezdte el a turisták szállítását, a múlt héten valószínűleg szándékos gyújtogatás áldozata lett. Ami megmaradt csak egy roncs, amit selejtezni kell.
A szakemberek tegnap kezdték meg a hajó darabokra vágását. "Három ember dolgozik ezen és összességében mintegy 20 tonna anyagot akarunk kinyerni" mondta Igor Jenik, a Pohořelice nevű, fémhulladék kezelésére szakosodott cég vezetője, amely a hajót bontani viszi.
Hozzátette, hogy hasonló munkát ők elég gyakran végeznek. "De hajóbontás az viszonylag ritka, és itt Znojmo környékén igazából először végzünk ilyen ártalmatlanítást" mondta Jenik.
A roncs eltávolítása, sok energiát és további költségeket jelent a tulajdonosnak. "A hajó elszállítása és környezetvédelmi ártalmatlanítása több százezerbe fog kerülni" mondta Martin.
Ő még igazából el sem hiszi, mi történik hajójával "Nehéz beszélni róla. Még mindig életben van ", mondja a férfi. Hozzátette, hogy most azon gondolkozik, mit tegyen, és arról, hogy vegyen-e egy másik hajó." Én nem akarok beszélni erről, de a média kíváncsi”. De mit is mondhatnék. „Úgy gondolom, hogy a rendőrség előbb-utóbb megtalálja azt az embert vagy embereket, akik felgyújtották a hajómat”.

A szakértők, akik elszállítják a hajót, nem számítanak semmilyen komplikációra. Valószínűleg azért nem kértek ehhez rendőri együttműködést. "A rendőrség nem tagadta meg a roncs maradványainak elszállítását, de ehhez nem kell rendőri kíséret" mondta a znojmoi rendőrség szóvivője.
Ugyanakkor biztos, hogy a rendőrség intenzíven foglalkozik az üggyel. "Jelenleg nincs új információ. Dolgozunk az ügyön, várjuk a szakértői eredményeket" fejezte be Drahokoupilová.
A znojmoi lap szerkesztőjétől kapott információk szerint, gyakorlatilag bizonyos, hogy a hajót szándékosan gyújtották fel. Akár három áldozata is lehetett volna a tűznek. A szerencse mindenesetre kegyelte a tulajdonost, aki néha ott is aludt hajóján. Szerencsére a csütörtökről péntekre virradó éjjel ez nem így történt.
A DYJE vízibuszt a vállalkozó 2010-ben hozta a térségbe. Addig nem voltak nehézségeket, amíg az első hónapban a parton, az erdőben parkolt, mert a szükséges dokumentumok beszerzéséig a vizirendészet tisztviselői nem engedték vízre tenni a hajót. Az ellenségeskedés tavaly áprilisban tört ki. Az előírt dokumentumok megszerzése után ugyanis a hajó vízre került és már két hónapja szállította a turistákat…

A DYJE kiemeléséről készült video innen letölthető!

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page