Jump to content

Balatoni Garda Fesztivál a TÜNDE nosztalgia motorossal.

2011-11-06 23:59:00
Egyesületünk november 6.-án a tihanyi Garda Fesztiválra látogatott. Alant Elnökünk, Jáky Gábor érdekes beszámolója olvasható.

Belföldi örömök

Nagy gondban van az utazásszervező, amikor egynapos, belföldi kirándulásoktól van szó. Gondban van, mert szereti őket, mert (a profittól függetlenül) örül, ha utasokat vihet a jó nevű hazai rendezvényekre, ugyanakkor problémás ezen utak meghirdetése, mert a kicsiny részvételi díjból is következően nagyon kicsiny az árrés, nem bírja el a reklámot, reklám nélkül viszont nem lesz elég utas. És itt az ördögi kör bezárult.
Mindennek ellenére a hazai utazási vállalkozót nagyjából olyan fából faragták, mint a többi, más területen dolgozó vállalkozót, s megpróbálja a leglehetetlenebb viszonyok között is elvinni az utasokat. Ez a mindenen túlmutató életképesség tartja még életben az országot. Szemben az összes hivatalnokkal és eurokratával, akik elvileg mind segítenek. Köszönjük szépen, csak ne tegyék ilyen intenzíven!
Ma reggel a tihanyi Garda Fesztivál felé fordítottuk buszunk orrát. Nem Hon Tours-ilag, hanem „civil szervezetileg”. De lesz ebből még HON Tours-os út is. :)
Délelőtt 10-kor behajóztunk Siófokon a „TÜNDE” motorosra.Első uticélunk Balatonföldvár volt. Földváron többször utaztam át, térképbolondként láttam a Galamb-szigetet, de - szégyen, tudom - sosem voltam a kikötőben. Most megadatott. Épp oly tágas és kedves így Földvár, mint közútról. Gyors, forró tea, ez sajnos nem volt a hajón. Majd útközben kicsit "sasszézott" kapitányunk a Tihanyi-szorosban közlekedő komp körül, hogy más hajóbolondok, minket fényképezhessenek. :)

MHE tagok a TÜNDE fedélzetén

Innen Tihanyrév hajóállomáson tett "kezelés" (egy utas beszállt) után elértük fő célunkat Tihanyt.  Na ja, szép, országszerte jól ismert, kedves település, a bencés apátságnak köszönhetően jelentős történelmi múlttal, hogy csak a Tihanyi Alapítólevélre, vagy II. Endre királyunkra utaljak. De utalhatnék (eddig) utolsó királyunkra, IV. Károlyra is, aki elvesztve a budaörsi csatát Horthy Miklós ellen, idekerült "házi őrizetbe", hogy majd innen vasúton Bajára vigyék (ott van ennek az emléktáblája, tessék felkeresni!), ahol végleg elhagyva országát egy angol monitorra szált be, s utazása végállomása a Madeira-i száműzetés lett. Ezen a ponton találkozik egyetemes történelmünk a mai hajónkon lévő hajómániások hajózástörténetével.
Érdemes mindig megtalálni a kapcsolódásokat, mert azok művelnek, segítenek az élet, a múltunk viharaiban történő eligadozásban. Tihanyban nagy volt az élet. Az ügyes szezonzáró, szezonnyújtó rendezvény egyre nagyobb tömegeket vonz.

Szerettem volna végre, életemben először garda halat enni. Alapvetően halevő, halszerető vagyok, de szégyenkezve bevallom, erről a halfajtáról idáig nem hallottam. Mondják a "hadovában", hogy hetente legalább háromszor együnk halat, s nem lesz infarktusunk, s én hetente egyszer igyekszem is ennek eleget tenni, mindenféle képzeletbeli kitüntetéseket kiérdemelve, s persze közben zamatos hal falatokkal jóllakva, de a gardát mégsem ismerem. Műveletlenségem okozta belső fájdalmamat enyhítendő, a reggeli buszos, pálinkázós pihenőnél hosszan bambulom a pecás bolt kirakatába kitett hal-ismertetőt, de azon sincsen garda.
Miképp Tihanyban sincsen, elfogyott. Mindenütt, már az előző nap. Így a finom falatokat kínáló sátrak végig járása után marad a zamatos halászlé, utána a sült keszeg és süllő. (A süllő szerintem a hazai halak királya!) No de az ízek kínálata garda hiányában is magyarosan bőséges.Utána jön kulturprogramként az apátsági templom egy imával a hazáért, magunkért, majd a szépséges keresztút végigjárása.


Még egy, a halak utáni szomjat enyhítő nagyfröccs, majd a novemberi, korai szürkületben, majd korai sötétben való Siófokra hajózás. UHHHH! De szép a Balaton ilyenkor is.Kedves Utasok! Tessenek már átgondolni! Ez a mai út kb. 5-6000 Ft-ból megtehető lenne. Nem az utazásszervező pocakjának növelése végett, hanem a saját örömök okán érdemes volna jelentkezni. Higgyék el, 6000 Ft-al sem hízunk az Ön kontójára. Mi adunk valamit, egy kicsit reklámozzuk magunkat, Ön pedig gazdagabb lesz egy szép élménnyel. Mindeközben segítünk Tihanynak, és a sütő-főző vállalkozóknak. 
2012-ben is lesznek belföldi útjaink. Ezúttal sem a gazdagodás - az ilyen esetekben reménytelen - céljával. Jöjjön el, élvezze, s ne vegye zokon, ha kap egy erdélyi, kárpátaljai, délvidéki, más Közép-európai, balkáni utazásokat tartalmazó prospektust!
Hajrá belföld, hajrá Tihany, süljenek a halak! Mert itthon is jó!
Bejegyezte: J.G.

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page