Jump to content

Olvasnivaló

Ezen az oldalon olyan írásokat, könyveket ajánlunk, amelyek a magyar hajózásról, magyar hajósok, tengerészek életéről szólnak, és amelyek a közelmúltban jelentek meg. Legelőször is azokat, melyek tagtársaink tollából születtek. Egyes művek innen letölthetőek, elolvashatóak, másokhoz csak könyvesboltban lehet hozzájutni. Ez utóbbi esetben megpróbálunk linket adni a könyvhöz, ezzel is elősegítve annak megrendelését, megvásárlását. Helyszűke miatt azonban mindig csak a témában született legfrissebb irodalmat, három-négy könyvet mutatunk be, így ez az oldal folyamatosan frissülni fog. Természetesen a magyar tengerész- és hajósirodalom az itt felsoroltnál jóval jelentősebb. A hajoregiszter.hu oldalunkon lévő irodalomjegyzékben azonban megtalálható a régebbi könyvek listája is, úgy a szép- mint az ismeretterjesztő- és szakirodalom területéről. 

Jó olvasást, kellemes időtöltést kívánunk!

Elsőként Garay Béla tengerészparancsnok tagtársunk hajón készült írását ajánljuk, melynek címe "Barbaságom története". A memoár "Béla Kaftán" úton töltött napjainak személyes élményeit fűzi csokorba. Ez a mű nem jelent még meg nyomtatásban, az MHE levelezőlistán, illetve más internetes oldalakon terjed. A szöveg olvasásához kérjük, kattintson a címre vagy a képre! 

Barbaságom története

Garay Béla

Új!!! Hol is hagytam el a történetet? Új!!!

Új!!! Westphalia 1. rész Új!!!

***

Tagtársunk, Horváth József hajóskapitány, és szerzőtársa Dr. Ákos György könyve a magyar kultúrtörténet szinte ismeretlen fejezetéről, tengerhajózásunk hőskoráról, s a magyar társadalom akkor még alig ismert, legtöbbször kirekesztett tagjairól, a tengerészekről szól. Azokról a tengerészeinkről, kik számkivetettségükben, vitorlás hajókon szolgálva is megbecsülést szereztek a magyarságnak, s Hazánknak. A szépen illusztrált könyv a Líra könyvesboltokban (címre kattinva), de közvetlenül a szerzőtől (képre kattintva) is megvásárolható!

Amerre a szél visz, s a hullám utat ád

Amerre a szél visza

***

Tagtársunk, Dömötör László, író, költő, képzőművész, performer, azaz igazi művészember. Műveiben rendre megjelennek a Duna folyam, hajók, partok, szigetek, a vizivilág képei. Nem is csoda, hiszen a művész élettere, lakóhelye az Újpest-Megyeren kikötött egykori aknaszedő, az ELŐRE állóhajó. Az alábbi, művészi fotókkal illusztrált verseskötet 2011-ben jelent meg, melynek kiadását Egyesületünk is támogatta.

Navigare necesse est, avagy mese az "Előre" állóhajóról

Navigare necesse est...

***

Bikkes István és Nagyszékely István könyvében hajósok, tengerészek sztoriznak, anekdotáznak, néha szabad szájúan, néha keményen, de mindenképpen érdekesen. A kötetből nemcsak a vízi emberek életét ismerheti meg az olvasó, de jó korrajzot kap a Duna-menti szocializmusról is. A kötet megjelenését a Fluvius Kft. támogatta. A képre kattintva elérhető a Héttenger Könyvesbolt, ahol a könyvet meg lehet rendelni:

Legendás hajósok, hajós legendák

Hajós legendák, legendás hajósok

***

Holló Szilvia Andrea és szerzőtársa Dr. Zsigmond Gábor, aki az Egyesületünk által 2011. 11. 29.-én rendezett Adria Konferencia egyik előadója is volt, a budapesti hajógyártás történetét dolgozta fel munkájában. A számos képpel illusztrált könyv a Holnap Kiadónál jelent meg 2013 Karácsonyán. A kötet megvásárolható a kiadótól az alábbi linkre kattintva!

A fatestű bárkától a tengerjáró óriásig

A fatestű bárkától...

***

2013 novemberében a Kairosz kiadónál jelent meg Marton Gyula regénye, melynek címe "Búcsú a tengerektől". Bár a hajók és a személyek nevét megváltoztatta az író, mégis azonnal rájön az olvasó, hogy a történet az egykori "nagy" magyar hajózási vállalat tengerészeinek mindennapjait tárja elénk egy távol-keleti utazás apropóján. Szó van csempészetről, a személyzettel együtt utazó nőkről, beosztotti viszonyról és még sok egyébről. Sok anekdotával színesítve, mégis hitelesen tárul elénk a tengerészélet minden nehézsége, de ugyanakkor szépsége is. Az alábbi linkekre kattintva a könyv megrendelhető!   

Búcsú a tengerektől

Búcsú a tengerektől

***

 

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page