Jump to content

Több mint 2500 hajó a Magyar Hajóregiszter adatbázisában

2009-12-01 12:05:00

Az MHE Gyűjteményi és Regiszteri Szakbizottsága jelenti:

A Magyar Hajózásért Egyesület által üzemeltetett Magyar Hajóregiszter jelenleg több mint 2500 hajó adatait és általunk ismert történetét tartalmazza. Ezt színesíti a kb. 10.500 db fénykép, rajz vagy valamilyen egyéb dokumentum. Összesen 360 hajóstársaság és 260 hajógyár adatai találhatók meg a regiszterben. 2009. novemberben átlagosan naponta 340 látogató nézte meg az oldalt és összesen naponta átlagosan 12.500 oldalmegtekintés történt.

A hajóregiszterben jelenleg 140 regisztrált felhasználó van, nekik joguk van saját gyűjteményeiket adminisztrálni, azaz képeket tudnak feltölteni és ahhoz megjegyzést tudnak írni. A hajótörténeti adatokat 6 fős szerkesztőség gondozza, ők egyben a feltöltött képek jóváhagyását is ellátják. Kiterjedt levelezésünk van külföldi hajótörténet kutatókkal, amatőr érdeklődőkkel, búvárrégészekkel stb.

Az utóbbi időszak legfontosabb fejlesztései:

  • Gyűjteménynek szabad kialakítása, lekérdezése
  • Hajónként kronológai képsorrend
  • Videó feltöltési lehetőség
  • Fejlesztett képkezelés (nagyobb képméret, vízjelzés ki- és bekapcsolhatósága)
  • Online regisztráció, párhuzamosan képtörlési lehetőség a szerkesztőknekAlapvetően a Magyar Hajóregiszter ún. WEB2-es alkalmazás, azaz online közösség szerkeszti. Ennek előnye, hogy nagy mennyiségű és változó minőségű információ kerül összegyűjtésre, hátránya hogy csak utólag kerülnek ellenőrzésre. Ha valaki hibát talál a hajóregiszter adataiban vagy ki tudná egészíteni újabb adatokkal, akkor vegye fel a kapcsolatot a szerkesztőkkel a regiszter oldalán lévő elérhetőségeken. Így tudjuk egyre pontosabbá tenni az adatbázist.

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page