Jump to content

"Hajók a Balatonon" kiállítás a Közlekedési Múzeumben

2009-12-06 12:11:00

Egyesületi tagok segítségével létrehozott "HAJÓK A BALATONON" című állandó kiállítás lesz látható 2009. december 6-tól a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban.

A kiállítás ünnepélyes megnyitója 2009. december 6-án, Szent Miklós napján délelőtt 10 órakor lesz a Múzeum központi épületében (Budapest, XIV. Városligeti krt. 11.). A megnyitón sor kerül az 1924-ben alapított (1947-48-ban feloszlatott) Balatoni Hajósok Szent Miklós Egyesülete eredeti, és a 2005-ben újjászületett egyesület jelenlegi lobogójának zászlószentelésére. A kiállítást megnyitja: Dr. Horváth Gyula a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. A kiállítást rendezte: Dr. Mészáros Balázs. A rendező munkatársa: Drobni Nándor. Szakértők: Dr. Németh JózsefRill Tamás és Kádár Zoltán. Grafika: Molnár Kálmán. (A kiállítás létrehozói között több egyesületi tag is van.)

K.Z. tagtárs beszámolója az eseményről:
2009. december 6-án délelőtt 10 órakor megnyílt a Közlekedési Múzeumban a "Hajók a Balatonon" kiállítás. Az egyesület részéről 5 tag volt jelen, és természetesen dr. Mészáros Balázs egyesületi tag, főmuzeológus is, bár ő leginkább a Múzeumot képviselte. A kiállítást Kócziánné dr. Szentpéteri Erzsébet főigazgatónő nyitotta meg, majd Dr. Papp Tamás főtisztelendő úr felszentelte a Balatoni Hajósok Szent Miklós Egyesülete eredeti lobogóját. Beszédet mondott utána dr. Mészáros Balázs főmúzeológus és dr. Horváth Gyula a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. A tárlat a tavaly megnyílt Lobogók a Dunán kiállítás mellett található a főépület csarnokának galériájában. A korábbi belvízi kiállításból lett leválasztva a balatoni rész, ami színes tablókkal és tárgyi emlékekkel lett kiegészítve.

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page