Jump to content

Hajóbaleset Paks mellett a jeges Dunában

inforadio.hu
2017-01-20 12:05:00

A Gerjen és Kalocsa között közlekedő komp hajója süllyedt el a kikötőben.

A Pakshoz közeli Gerjenben a tél legalább 20 milliós kárt okozott az önkormányzatnak és a falunak. A baleset oka a fagy, valószínűleg léket kapott a SZEKSZÁRD, mert megroppantotta a jég.

Helyszíni szemlét tartott a rendőrség és a katasztrófavédelem. A komp hajóját a napokban szakemberek segítségével megpróbálják majd kiemelni a jég alól. Ez azért is fontos, mert a víz alatt lévő hajóból távozó olaj szennyezi a Dunát.

gerjen1A komp és a hajó még a víz felszínén

gerjen2A komp immár a hajó nélkül, amelynek csak kis része maradt a víz felett

Romhányi Károly, Gerjen polgármesterének tájékoztatója a balesettel kapcsolatban:

"Zajlik a vizsgálat és a műszaki helyreállítás tervezése a sokak számára csak gerjeni kompként ismert, Szekszárd nevet viselő hajó elsüllyedését követően.

2017. január 16-án Gerjen Önkormányzata tulajdonában lévő Szekszárd nevet viselő hajó víz alá merült. Aznap a helyszínre érkező rendőrség vizsgálatot indított el. A katasztrófavédelem is megtekintette a területet. A helyszíni szemle megállapította; sem környezeti kár, sem személyi sérülés nem történt. Szakértői vélemény alapján a teljes körű műszaki vizsgálathoz a hajó kiemelése szükséges, melyet azonban a zord időjárás akadályoz. A hideg miatt ugyanis a kiemelt hajóban megrekedő víz nem tudna eltávozni, azaz teljesen kiszáradni, ami előre fel nem mérhető károkat okozna, ez pedig veszélyeztetné, hogy újra üzembe állhasson a Szekszárd hajó. A következő napokban továbbra is fagyos idő várható, emiatt a hajó partra emelésére várhatóan jövő héten kerülhet sor. Gerjen Önkormányzata kiemelten fontos ügyként kezeli a hajó műszaki állapotának helyreállítását. Ezért minden lehetőt megtesz annak érdekében, hogy tavasszal ismét menetrend szerinti kompjárat kösse össze a Duna két partját. A kárérték jelenleg ismeretlen. A komp biztosítással rendelkezik, a káresemény jelzése megtörtént."

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page