Jump to content

A Dunán és a Tiszán is megújulnak a jelentős vízi műtárgyak.

magyarepitok.hu
2017-11-11 19:10:00

Többek között a Kiskörei és a Dunakiliti vízlépcső.

kiliti

Megújulnak a kiemelt jelentőségű vízi létesítmények a Duna és a Tisza völgyében. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság összesen nettó 9 milliárd 623 millió forint értékben kötött szerződést a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásával megvalósuló „Nagyműtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója” című projektre.

Mind a Tisza, mind a Duna völgyében a Nagyműtárgyak MBH-HÍD Konzorcium kivitelez, tagjai a Strabag Építőipari Zrt. és a Hídépítő Zrt.

A rekonstrukciós projekt keretében érintett Tisza-völgyi nagyműtárgyak a Kiskörei vízlépcső és a Nagykunság területén található Nyugati főcsatorna beeresztőzsilipje. A feladat másik részét képező Duna-völgyi nagyműtárgyak pedig a bajai Deák Ferenc zsilip, a Dunakiliti vízlépcső, a budapesti Kvassay zsilip, a Nicki duzzasztó és a Góri tározó zsilipje.

A projekt fő célja az érintett nagyműtárgyak átfogó rekonstrukciója (betonszerkezetek, acélszerkezetek, elektromos-, és gépészeti berendezések), mely révén biztosítható azok biztonságos, károkozás-mentes üzemszerű működése és fenntartása, valamint a vízgazdálkodási rendszer hatékonyabb és gazdaságosabb működtetése.

Mai vízállások:

Duna Vízállás [cm]
Budapest 229
Dunaföldvár -27
Mohács 266
Tisza Vízállás [cm]
Tokaj 487
Tiszalök-alsó 75
Szeged 231
Balaton Vízállás [cm]
Balaton átlag 120
Top of Page